Eger

Eger

Eger télen, nyáron

Eger városa leginkább Gárdonyi Géza leghíresebb regényéből, az Egri csillagokból lehet ismerős mindenkinek. A történet szerint 1552-ben Dobó István várkapitány parancsnokságával a magyarok visszaverték a nagy török sereg támadását. Az ostrom alatt a totálisan leromlott várat kiváló olasz hadmérnökök tervei alapján a 16. század legvégén teljesen átépítették, de sajnos pár évvel később a törökök újra támadtak, három hetes ellenállás után a magyarok kénytelen voltak feladni a harcot. Ezután a város sokáig az Oszmán Birodalom része volt, majd a 17. század vége felé a keresztény csapatok visszafoglalták, és Eger első lakói a megkeresztelkedett török családok lettek. A Dobó tér ma már gyönyörű hely, ahol élmény sétálni, leülni egy kávéra akár bent, akár jobb időben kint a teraszokon. Az egri minaret Magyarország legmagasabb, és a volt Oszmán Birodalom legészakabbra fekvő minaretje, kell a tüdőkapacitás a meghódításához. Az egri fellegvárban pedig nagyot lehet sétálni. Naponta többször tartanak előadást korabeli jelmezbe bújva a Vár történetéről, a mese hallgatása közben lesétálhatunk a kínzó kamrákba is.

Bükk és bor

Ha már elég volt a történelemből, érdemes végigkóstolgatni az egri borvidéket. A jól ismert egri bikavér mellett más fajtákat is kipróbálhatunk. Ha a borokon is túl vagyunk, érdemes mozogni egy kicsit. A Bükk aljában kisvasutazhatunk, túrázhatunk, ősember korabeli barlangokba is ellátogathatunk. Ha pedig elfáradtunk a sok túra és kultúra mellett, érdemes Egerszalókig utazni, ahol ilyenkor már strandolhatunk, hűvösebb időben pedig a termálvízben töltődhetünk fel. Eger nincs túl messze a főváros zajától, de épp olyan távolságra van, ahol már kicsit kikapcsolhatunk és hallgathatjuk az erdő madárzaját.

Szálláshelyek és időjárás

Szállás akad bőven Egerben és a környékén. Apartmanok mellett a hotelek kényelmét is élvezhetjük. Az időjárást tekintve nincs nagy különbség az ország többi részéhez képest, maximum pár fokkal lehet hűvösebb a város északi fekvése miatt. Ha nem feltétlenül vágyunk vízpartra, netán nem bírjuk a hőséget, remek választás lehet Eger a vakáció eltöltésére is.